Szumlanscy b e hurtownia miesa i wedlin

Na placu Polski funkcjonuje duża ilość hurtowni mięsa mających się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami urządzonymi w chłodnie, co daje dostarczanie świeżego produktu w pewne miejsce kraju. Mięso to niezwykłymi słowy konieczne do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z przylegającymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa nazywa się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w projektach konsumpcyjnych, będących wynikiem chowu lub szukania w towarzystwie naturalnym.

Mięso rzadko jest spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, a najczęściej jest przetwarzane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną gamę wyrobów produkowanych głównie z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe oraz czerwone, jednak podział ten przenigdy nie jest powiązany z kolorem, tylko kieruje się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z serii mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca bądź nawet zawał. Mięso jest wyraźnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wszelkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce wychodzące z hurtowni mięsa są również niezastąpionym źródłem żelaza w przeciętnej diecie, które stanowi zdecydowanie lepiej przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.