Prozniowe pakowanie chleba

Próżniowe pakowanie żywności jest najspokojniejszym sposobem na bezpieczeństwo jej przed zepsuciem. Z tej drogi korzystają, zarówno, producenci, kiedy również gospodarstwa domowe. Można wyróżnić narzędzia do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają artykuły w worku foliowym, czy w pojemniku do ostatniego przeznaczonym. Urządzenia te sprawiają zgrzewy na krawędzi worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Revitalum Mind Plus

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy artykuły garmażeryjne, potrafią być często dłużej przechowywane, zachowując przy tym odpowiednią wilgotność, konsystencję, styl oraz smak, a zarazem są zabezpieczone przed przedostaniem się do mieszkania opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze powodu na zabieg działania, można wyodrębnić dwa sposoby pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to narzędzie, w którego wnętrzu plasuje się worek zgodnie z produktem. Jej wysoką korzyścią jest organizowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu dostaje się powtarzalność procesu pakowania, oraz możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co stanowi istotne przy pakowaniu dobrych produktów. Wartością istnieje także możliwość skorzystania w toku produkcji, dużo popularnych worków typu PA/PE, co wysoko zmniejsza koszty. Pakowarki komorowe, mogą być następujące funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na targu istnieje niebezpieczny wybór pakowarek komorowych, co pozwoli na jej dobrzy dobór, zależny od wielkości pakowanych produktów, ich rodzajów, i wielkości. Kierowane są, przede każdym, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z zamontowanym wewnątrz produktem, wybiera się na zewnątrz, i do zabiegu, na listwę zgrzewającą, plasuje się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania stosuje się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe pozwalają na pakowanie produktów o różnych kształtach, np. bardzo duża kiełbasa. Cechą jest zarówno znacznie niższy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, natomiast wadą niższa sprawność i szersze koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Przeznaczone są szczególnie dla młodej gastronomii i gospodarstw domowych.